Borówka amerykańska – cięcie

Cięcie borówki amerykańskiej

           Systematyczne podcinanie borówki amerykańskiej jest jednym z podstawowych zabiegów pielęgnacyjnych, szczególnie ważnym w przypadku upraw towarowych. Cięcie pozwala na odpowiednie kształtowanie krzewu oraz zapewnienie stałego, wysokiego poziomu owocowania w każdym roku, a także utrzymanie zadowalającej jakości owoców – ich wielkości i atrakcyjności.

Kiedy ciąć?

Nie ma szczególnych obostrzeń co do terminu cięcia borówki wysokiej i można je przeprowadzać w okresie od zakończenia zbiorów do pękania pąków, co w praktyce oznacza czas od dość wczesnej jesieni do wczesnej wiosny. Warto jednak zastanowić się nad odpowiednim momentem, gdyż pora cięcia nie pozostaje bez wpływu na krzew. Według specjalistów, najbezpieczniej ciąć borówkę już od końca zimy, czyli średnio od połowy lutego do końca marca. Takie wyważenie terminu jest podyktowane faktem, że w tym czasie możemy od razu usunąć wszelkie zniszczone na skutek działania niskich temperatur pędy, a krzew jest w tym czasie bardziej odporny.

Cięcie od razu po zakończeniu zbiorów może narazić krzew na przemarznięcie i doprowadzić do opóźnienia wzrostu pąków kwiatowych, natomiast zbyt wczesne – jeszcze w okresie późnoletnim – prowadzi do intensywnego przyrostu słabych pędów, niewchodzących w stan owocowania na skutek często atakujących je chorób. Widać zatem, że chociaż rozciągłość czasowa dla cięcia borówki jest duża, wybór odpowiedniego momentu ma wpływ na dalszy przebieg rozwoju krzewu.

Cięcia po posadzeniu

Sposób i stopień intensywności pierwszego cięcia zależy od wieku posadzonych krzewów. Niezmienna pozostaje pora – optymalnym czasem na przeprowadzenie cięcia jest wiosna, niezależnie od tego, kiedy rozpoczynaliśmy uprawę. W przypadku trzyletnich krzewów, podcinamy jedynie końcówki zasadniczych pędów, natomiast całkowicie pozbywamy się wszelkich, gęsto rosnących w dolnych partiach borówki odrostów. Jeśli jednak posadziliśmy krzewy dwuletnie, inny będzie sposób cięcia. W takim wypadku pędy główne skracamy nad drugim lub trzecim pąkiem, licząc od nasady. Intensywniejsze jest także dalsze cięcie, gdyż usuwamy wszystkie chore, uszkodzone lub po prostu słabo wyrośnięte pędy.

Różnica w cięciu krzewów trzy- i dwuletnich wynika z tego, że w przypadku tych pierwszych mamy do czynienia z dość silnym systemem korzeniowym. Natomiast krzewy dwuletnie, najczęściej przesadzane z pojemników, wymagają niwelowania różnicy pomiędzy zbyt rozrastającą się częścią nawierzchnią a słabiej rozwiniętym systemem korzeniowym.

Prawidłowe prowadzenie krzewów jest ważne z jednego, zasadniczego powodu – pozwala na wprowadzenie borówki amerykańskiej w okres owocowania, co następuje najwcześniej w piątym roku od posadzenia. Nasze coroczne cięcia mają na celu właśnie jak najsprawniejsze przeprowadzenie tego procesu. W drugim roku i w latach kolejnych, aby zapobiec późniejszemu uginaniu się gałęzi pod wpływem ciężaru owoców i rozrostowi pędów bocznych w orientacji poziomej, powinniśmy usuwać pąki kwiatowe rosnące na końcach pędów głównych. W ten sposób prawidłowo ukształtujemy zdrowy krzew z pędami o orientacji pionowej.

Cięcie krzewów owocujących – prześwietlanie

Kiedy już krzewy wejdą w okres owocowania, zmienia się charakter cięcia. Z formowania przechodzimy do prześwietlania, które w pierwszej kolejności ma służyć przerzedzeniu korony. Kolejnym, równie ważnym celem, jest spowodowanie wzrostu pędów jednorocznych, które w następnym roku zastąpią starsze i wydadzą owoce. Podczas cięcia prześwietlającego, każdorazowo pozostawiamy od 6 do 8 wyprowadzonych pędów zasadniczych, tworzących szkielet krzewu, dbając o to, by każdego roku pozbywać się 2-3 odrostów trzyletnich i starszych oraz, by pozostawić większość młodych pędów rocznych i dwuletnich.

W czwartym roku od posadzenia, cięcie prześwietlające wygląda nieco bardziej radykalnie, gdyż wycina się wszystkie pędy obumarłe, chore, uszkodzone lub po prostu nie wydające już pąków kwiatowych i w efekcie także owoców oraz skraca się górne partie krzewu, które – w uwagi na fakt osiągnięcia już wyższego stopnia rozrostu – nie wydają kolejnych przyrostów. Ponadto przerzedzenie w tym czasie polega także na wycięciu pędów rosnących do wewnątrz, krzyżujących się i utrudniających osiągnięcie owocowania. W razie zaistnienia takiej konieczności, usuwamy pędy wyrastające zbyt nisko nad powierzchnią ziemi, które mogą pojawić się w przypadku niektórych odmian.

Warto pamiętać:

  • Co do zasady, radykalne cięcie nie jest zalecane, gdyż powoduje zmniejszenie plonów. Jednak w przypadku odmian drobnoowocowych, może popłacać, gdyż spowoduje zwiększenie rozmiaru jagód.
  • Kiedy zmniejsza się plenność krzewu (najczęściej w piątym roku od momentu posadzenia), najlepiej wyciąć wszystkie starsze pędy.
  • Rokrocznie zaleca się wycięcie 1/5 starych pędów.
  • Poprzez stosowanie mało radykalnego cięcia, wydłużymy okres dojrzewania owoców…
  • … i odwrotnie: radykalne cięcie przyspiesza dojrzewanie jagód.

Na zdjęciu zaznaczone są czerwonym kolorem miejsca cięcia 5- letniego krzewu.