Odmiany borówki

Odmiany borówki amerykańskiej

Opisuję tylko te odmiany, które mam wsadzone na swojej plantacji.

Wczesne

Chanticleer – jest jedną z najwcześniejszych odmian. Jej krzewy wzrastają umiarkowanie osiągając do 1,6 m wysokości.  Zaletą tej wczesnej odmiany jest to że kwitnie dość późno po wiosennych przymrozkach.
Owoce tej odmiany doskonale nadaj się do bezpośredniego spożycia oraz transportu.
Podłoże do jej uprawy powinno być przepuszczalne, żyzne o odczynie kwaśnym. Miejsce pod uprawę powinno być słoneczne lub lekko zacienione, i jednocześnie osłonięte od wiatru. Odmiana mrozoodporna do -28 C.
Owoce o średniej wielkości, jędrne, lekko kwaskowate o przyjemnym aromacie dojrzewają już pod koniec czerwca. Odmiana plenna.

Earliblue – jest to jedna z odmian najwcześniej dojrzewających. Owoce dojrzewają już od początku lipca a nawet pod koniec czerwca. Krzewy tej odmiany silnie wzrastają i osiągają od 1,2 do 1,8 m. Tworzą zwartą, z wiekiem coraz bardziej rozłożystą koronę. Wysoka mrozoodporność do – 28 C.
Owoce tej odmiany są jędrne i doskonale znoszą transport. Doskonała do bezpośredniego spożycia oraz zamrażania.
Ma dość wysokie wymagania glebowe. Podłoże do jej uprawy powinno być przepuszczalne, żyzne o odczynie kwaśnym. Miejsce pod uprawę powinno być słoneczne, i jednocześnie osłonięte od wiatru. Mimo iż odmiana ta wykazuje dość dużą mrozoodporność do –28 C to ze względu na wczesną porę kwitnienia jej kwiaty bywają uszkadzane przez wiosenne przymrozki.
Z pierwszych zbiorów uzyskujemy duże owoce, te zbierane później mają średnią wielkość. Owoce tej odmiany zebrane są w średniej wielkości luźne grona, są jasnoniebieskie i pokryte silnym woskowym nalotem. Odmiana plenna.

Duke – bardzo plenna i szybko rosnąca odmiana, może osiągać wysokość nawet do 1,8 m. Owoce tej odmiany są cenione za wyjątkowy winno – słodki smak. Doskonale znosi transport. Jest to popularna odmiana towarowa na plantację.  Krzewy odporne na zimno znoszą temperatury do – 28 C. Odmiana średnio wczesna zbiory od drugiego tygodnia lipca. Owoce o zróżnicowanej wielkości. Pierwsze duże, a potem coraz mniejsze.
Owoce nadają się do przetwórstwa. Nadaje się również do bezpośredniego spożycia oraz mrożenia.
Stanowiska tej odmiany powinny być osłonięte, lekko zacienione lub słoneczne. Krzewy nie wymagają zapylaczy, są samopłodne. Bardzo plenna odmiana ( 5 – 8kg). Nadaje się do zbioru mechanicznego.

Spartan – zaliczamy ją do odmian wczesnych, zaczyna owocować w drugiej połowie lipca. Ma gęste, wyprostowane pędy, które osiągają nawet 1,8 m. Cechą wyróżniającą ta odmianę są bardzo duże owoce. Kwitnie późno dzięki czemu kwiaty nie są uszkadzane przez przymrozki majowe. Odmiana plenna (ok 6 kg).
Doskonała do bezpośredniego spożycia, przetworów mrożenia oraz transportu. Według mnie najsmaczniejsza odmiana borówki.
Powinna być sadzona w glebie o mocno kwaśnym odczynie, lekkiej i przepuszczalnej, w miejscu nasłonecznionym lub lekko zacienionym jednocześnie osłoniętym od wiatru. Wymaga lekko wilgotnej gleby. Odmiana o wysokiej odporności na niskie temperatury do   –34 C.
Owoce bardzo duże, jędrne granatowe owoce z intensywnym nalotem woskowym. Bardzo smaczne o winno – słodkim smaku. Owoce osadzone na długich szypułkach zebrane w niezbyt duże luźne grona.

Patriot –Tworzy krzewy osiągające od 1,2 do 1,8 m. Odmiana ta charakteryzuje się dużą odpornością na mróz do – 35 C. Plonuje obficie do 9 kg z krzewu.
Owoce nadają się do bezpośredniego spożycia i zamrażania. Ze względu na mocną skórkę owoce tej odmiany dobrze znoszą transport.
Odmiana ta toleruje gleby wilgotniejsze i zimniejsze stanowiska. Optymalne owocowanie osiągniemy sadząc krzewy w glebie o mocno kwaśnym odczynie, lekkiej i przepuszczalnej, w miejscu nasłonecznionym lub lekko zacienionym jednocześnie osłoniętym od wiatru.  Jest odporna na wiele chorób trapiących borówki.
Owoce zaczynają dojrzewać w lipcu, a ich okres dojrzewania trwa około 3-4 tygodnie. Daje duże, owalne, jędrne, granatowe pokryte niebieskim woskowym nalotem owoce. Pozostają one długo na krzewie nie opadając. Odmiana plenna do 9 kg owoców z krzewu.

Bluejay – zaliczamy ją do odmian średnio wczesnych. Silnie rośnie i jest łatwa do prowadzenia. Krzewy dorastają do 2m. Odmiana plenna równo dojrzewająca. Jej główną zaletą jest to że nadaje się do zbioru mechanicznego.
Owoce tej odmiany idealnie nadają się do długiego przechowywania w stanie świeżym. Nadają się też do transportu i bezpośredniego spożycia.
Odmiana odporna na mróz (–28 do –34). Wymaga intensywnego podlewania, a brak wody może powodować drobnienie owoców.
Owoce jędrne bardzo aromatyczne owoce odporne na opadanie i pękanie. Pierwsze owoce pojawiają się w drugiej połowie lipca. Zdecydowana większość owoców dojrzewa w sierpniu.

Średnie

Toro – odmiana o średnio silnym wzroście,  powstała ze skrzyżowania odmian Earliblue i Ivanho. Owoce bardzo duże, najwięcej owoców dojrzewa w połowie sierpnia. Wzrost silny, pędy sztywne, dorasta do 210 cm.
Odmiana deserowa, polecana także do zamrażania, jako dodatek do ciast oraz przechowywania w postaci dżemów i konfitur, które smakują tak, jak w dniu, w którym były przygotowane.
Do zapylenia potrzebuje innego krzewu, tym samym zalecane jest sadzenie jej w grupach. Wymaga gleby lekkiej i próchniczej, kwaśna.
Plony w wysokości 8 kg z krzewu, owoce są bardzo duże, lekko spłaszczone o wyrównanej wielkości. Jagody maja niebieski kolor z delikatnym woskowym nalotem, winno – słodkie, aromatyczne, bardzo smaczne. Owoce są zebrane w luźne grona przypominające winogrona.

Bluecrop – jest to najczęściej sadzona odmiana na świecie, może osiągać wysokość nawet do 2 m. Swoją popularność zawdzięcza bardzo wysokiej plenności (4 – 9 kg), wysokiej odporności na mróz (do – 38 C) oraz małej wrażliwości na suszę. Odmiana owocuje od końca lipca.
Owoce polecane do bezpośredniego spożycia, jak również do przetworów. Ze względu na mocną skórę dobrze znosi transport, nawet na duże odległości.
Powinna być sadzona w słonecznym, odsłoniętym od wiatru miejscu. Wymaga przewiewnej kwaśnej, przepuszczalnej gleby o wysokiej zawartości próchnicy. Jest to odmiana mrozoodporna, wytrzymuje temperatury nawet do -38 C. Obficie owocuje, w związku z czym wymaga podwiązywania ciężkich pędów. By owoce nie były drobne, należy wykonywać intensywne cięcie prześwietlające koronę.
Owoce duże, lekko spłaszczone owoce, o jasnoniebieskim kolorze z intensywnym nalotem woskowym. Posiadają winno –słodki, aromatyczny zielonkawy miąższ. Bardzo plenna odmiana. Owoce wyrastają na luźnych gronach, ułatwia to zbiór ręczny.

Sierra – jest odmianą średnio-wczesną. Cechuje ją wysoki współczynnik siły wzrostu – dorasta do ok 2m wysokości oraz znaczna rozłożystość krzewu. Liście są stosunkowo duże, przebarwiające się jesienią na kolor czerwony. Mrozoodporna – wytrzymuje temperaturę do –28 stopni.
Owoce mają wszechstronne zastosowanie: nadają się zarówno do bezpośredniego spożycia jak i do przetwarzania.
Odmiana o dość wysokich wymaganiach glebowych, lubi ziemię przepuszczalną, lekką, żyzną o odczynie kwaśnym, lekko wilgotną. Miejsce pod uprawę powinno być słoneczne lub lekko zacienione i jednocześnie osłonięte od wiatru.
Owoce duże, płaskie, aromatyczne, słodkie w smaku, pokryte jasnoniebieskim nalotem. Owoce zaczynają dojrzewać pod koniec lipca.

Chandler – jest to odmiana która bardzo długo owocuje (4 – 6 tygodni). Charakteryzuje się największymi wśród odmian borówki owocami, ich średnica to 25 do 35 mm. Krzewy są rozłożyste i osiągają do 1,5 m. Odmiana plenna (6 – 8 kg).
Duże owoce nadają się idealnie do bezpośredniego spożycia bądź przetworów. Ze względu na delikatność owoców transport powinien być ograniczony do minimum.
Odmiana o dość wysokich wymaganiach glebowych. Podłoże do jej uprawy powinno być lekko wilgotne, przepuszczalne, żyzne o odczynie kwaśnym. Miejsce pod uprawę powinno być słoneczne lub lekko zacienione, i jednocześnie osłonięte od wiatru. Odmiana polecana na tereny o umiarkowanych zimach, odporna na temperatury od –24 do –28 C.
Owoce bardzo duże jędrne, słodkie jasnoniebieskie z woskowym nalotem. Owoce dojrzewają nierównomiernie ich zbiór zaczyna się z końcem lipca i trwa do września.

Późne

Nelson – plenna średnio późna odmiana. Posiada dosyć silnie, rosnące wysokie krzewy od 1,3 do 1,6 m. Atuty tej odmiany to: dobra jakość owoców, wysoka odporność na niskie temperatury ( od – 28 do – 34 C) oraz późny okres dojrzewania.
Owoce polecane do bezpośredniego spożycia, jak również do przetworów i do zamrażania. Owoce dobrze znoszą transport.
Powinna być sadzona w słonecznym lub półcienistym miejscu. Wymaga kwaśnej, próchniczej i lekkiej gleby. Bardzo ważne jest nawadnianie, szczególnie w okresach suszy. Odmiana ta potrzebuje wilgotnej gleby. Do zapylenia potrzebuje ona innego krzewu, dlatego zaleca się sadzenie w grupach.
Ma duże, aromatyczne i bardzo smaczne owoce. Proces dojrzewania owoców zaczyna się w sierpniu i trwa ok 3 tygodni. Dojrzałe owoce nie opadają i długo pozostają na krzewach. Odmiana plenna (ok 6 kg). Zalecany zbiór ręczny.

Darrow – późna odmiana o smacznych winno – słodkich i bardzo dużych owocach (ponad 25 mm). Krzewy silnie wzrastają i osiągają miedzy 1,30 a 1,80 m. Odmiana średnio plenna, nadaje się do transportu.
Owoce doskonałe do bezpośredniego spożycia oraz przetworów. Nadają się również do transportu.
Odmiana ta dojrzewa dość długo, w związku z tym potrzebuje słonecznego ciepłego i osłoniętego od wiatru miejsca. Podłoże powinno być lekkie, przepuszczalne o kwaśnym odczynie i stałej umiarkowanej wilgotności. Odmiana dosyć mrozoodporna do –28 C. Odmiana wrażliwa na zgorzel pędów. Owoce bardzo smaczne o winno – słodkim smaku. Dzięki długiemu okresowi dojrzewania miąższ w owocach tej odmiany jest zwarty. Owoce nie pękają i nadają się do transportu.

Eliot – jest to odmiana najpóźniej dojrzewająca spośród wszystkich uprawianych w Polsce. Owocuje w wrześniu. Krzewy silnie wzrastają i osiągają do 2m. Odmiana plenna. Owoce o średniej wielkości smaczne i aromatyczne.
Owoce doskonale nadają się do bezpośredniego spożycia i długiego przechowywania w chłodni. Odmiana przystosowana do zbiorów mechanicznych.
Z uwagi na późny okres dojrzewania odmiana polecana do sadzenia w najcieplejszych regionach Polski. Wymaga nasłonecznionego i osłoniętego od wiatru miejsca. Nie nadaje się na nadmiernie wilgotne i zimne stanowiska. Wymaga gleby lekkiej, przepuszczalnej o kwaśnym odczynie. Odmiana ta jest średnio odporna na zimę ( do – 20 C).
Owoce tej odmiany są zebrane w luźne grona na długich szypułkach. Są średniej wielkości i mają jasnoniebieski nalot. Owoce można zbierać mechanicznie. Odmiana plenna.